vineri, 21 mai 2010

Apertura sau cata lumina intra in aparat

Salut. Multa lume ma intreaba ce este diafragma? Sau apertura? Ce inseamna luminozitatea unui obiectiv si cum se comporta aceasta?

Diafragma, apertura sau raportul de luminozitate al unui obiectiv fotografic inseamna acelasi lucru. Apertura unui sistem optic este deschiderea de con a unghiului sub care cad fasciculele de lumina asupra planului imaginii. Complicat, nu?


Pentru a intelege mai bine ce inseamna diafragma, trebuie sa ne imaginam obiectivul ca fiind un ochi. Asa cum numai prin ochi putem vedea imaginile, la fel si in fotografie, fara obiectiv aparatul nostru n-ar vedea nimic. Nu exista camera foto care sa functioneze fara un sistem optic. Ochiul este un organ adaptativ, iar pupila, atunci cand intalneste multa lumina, se contracta, se inchide pentru a ne permite sa vedem corect imaginea din fata ochilor. Atunci cand lumina e slaba sau putina, pupila se dilata pentru a lasa mai multa lumina si a vedea corect in jurul nostru. Putem asemana obiectivul fotografic cu un ochi mecanic. Cand lumina este putina, deschidem diafragma (pupila se dilata) pentru a lasa cat mai multa lumina sa intre. Cand lumina e puternica, inchidem diafragma (pupila se contracta) pentru a ajunge la un raport corect de luminozitate si a realiza o expunere (fotografie) corecta.

Cum se citeste apertura pe un obiectiv:

Exemplu: Obiectivul Nikon AF-D 50mm f/1.8

Acel f/1.8 reprezinta deschiderea maxima obiectivului, adica cata lumina lasa sa patrunda pe senzor si reprezinta un raport al luminii care este lasata sa patrunda pe senzor/pelicula fata de lumina existenta. F/1 este valoarea pe care si ochii nostri o vad. F/1 este lumina existenta si cea pe care ochiul nostru o percepe ca fiind normala. F/1:1.4 inseamna ca lumina scade cu valoare de -1 fata de lumina existenta, dar asta inseamna, practic, ca injumatateste lumina existenta. F/1:2.8 inseamna ca lumina scade cu o valoare de -2 fata de lumina existenta. Sau, altfel spus, doar un sfert din lumina existenta este captata. Valorile sunt notate invers proportional. Cu cat valoarea e mai mica, cu atat lumina care intra va fi mai multa. Cu cat valoare e mai mare, cu atat lumina care va intra va fi mai putina. (vezi diagrama de mai jos).



Apertura sau diafragma, de altfel, determina si campul de profunzime. Cu cat apertura este mai mare, cu atat campul de profunzime este mai redus.

Exemplu 1:



Camera foto: Canon EOS 500D
Focala: 64mm
Apertura: F/2.8
Distanta focalizare: 60cm
ISO: 100
Timp de expunere: 1/1250
Corectie de expunere: -0.3 EV

Putem observa foarte usor ca subiectul nostru din fotografie este clar, iar ceea ce se afla in spatele lui este in ceata, "blurat", neintelegand foarte bine ce este pe fundal.

Cu cat inchidem apertura, campul nostru de profunzime se va mari:

Exemplu 2:



Camera foto: Canon EOS 500D
Focala: 64mm
Apertura: F/11
Distanta focalizare: 60cm
ISO: 100
Timp de expunere: 1/100
Corectie de expunere: -0.3 EV

Se poate observa la fel de usor ca subiectul nostru este la fel de clar, insa fundalul a prins contur, putand intelege ce este in fundal.

Exemplul 3:



Camera foto: Canon EOS 500D
Focala: 64mm
Apertura: F/22
Distanta focalizare: 60cm
ISO: 100
Timp de expunere: 1/25
Corectie de expunere: -0.3 EV

La o diafragma atat de inchisa precum F/22, subiectul este clar, dar si fundalul este clar.

Trebuie insa sa retinem ca o diafragma inchisa inseamna un timp de expunere mai lung, iar cand avem o apertura mai mare, timpul de expunere va fi mai scurt.

Exemplu:

1. Apertura: F/2.8 - Timp de expunere: 1/1250
2. Apertura: F/11 - Timp de expunere: 1/100
3. Apertura F/22 - Timp de expunere 1/25

Valoarea ISO a ramas aceeasi in toate exemplele.

Pentru a crea un fundal blurat insa, orice fotograf profesionist tine cont de doua lucruri: diafragma deschisa si distanta pana la subiect cat mai mica posibil.

Experimentand in programul Apertura, program care se regaseste pe toate aparatele DSLR si unele compacte ce au si functii semi-automate, puteti intelege mai bine ce inseamna apertura. Setati camera pe A (Prioritate de diafragma/apertura) si jucati-va cu diafragmele pentru a vedea cum se comporta o diafragma deschisa, dar si una inchisa, notand in acelasi timp si faptul ca timpul de expunere se va schimba in functie de cat de multa lumina intra prin apertura.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu