miercuri, 19 mai 2010

APS-C sau Full-Frame?

In momentul achizitionarii unei camere foto, adesea ne intrebam ce sa alegem: Full-Frame sau format Digital? In afara diferentei de pret evidente, ce m-ar determina pe mine, cumparatorul sa aleg un Full-Frame in locul unei camere cu senzor digital (sau APS-C) sau viceversa?

Pentru a intelege diferenta, trebuie sa cunoastem anumite detalii tehnice. Camera foto Full-Frame are senzorul de dimensiunile peliculei, a filmului tip Leica, adica 36x24mm, pe cand senzorul digital are dimensiunile mai mici. Senzorul digital difera in functie de camera foto digitala. (vezi diagrama de mai jos).


Vom vorbi aici insa despre diferentele dintre aparate SLR (cele cu obiective interschimbabile). Aparatele SLR cele mai comune se impart intre APS-C si Full-Frame.

Denumirea de APS-C inseamna Advanced Photo System type-C. Formatul APS-C pastreaza raportul imaginii la 3:2. Exact acelasi raport se gaseste si la camerele foto tip Leica sau Full-Frame.

Din cauza dimensiunilor mai mici, imaginea capturata cu un senzor tip APS-C nu este aceeasi cu un senzor tip Full-Frame. Astfel apare denumire "factor de crop" sau "multiplicator de focala". In functie de producatorul senzorului, gasim mai multe dimensiuni ale "factorului de crop":

Canon - 1.6x "factor de crop"
Nikon, Sony, Pentax - 1.5x "factor de crop".

Cum s-ar traduce acel "factor de crop"? Simplu. Se inmulteste focala inscrisa pe obiectiv cu "factorul de crop" aferent.

Exemplu: Obiectivul Nikkor DX 18-55 f/3.5-5.6 VR are plaja focala de la 18 la 55mm (echivalent 35mm). Daca am pune acest obiectiv pe un aparat tip Full-Frame, am avea focala inscrisa pe obiectiv. Insa fiind un obiectiv DX, acesta nu va functiona decat pe aparate tip APS-C Nikon, care au "factorul de crop" 1.5x.

Astfel, vom inmulti 18mm cu 1.5x si ne va da rezultatul de 27mm. Ceea ce inseamna ca desi pe un aparat cu un senzor mai mare (tip Full-Frame), el va functiona precum este scris pe el, atunci cand il montez pe un aparat APS-C, el va avea un unghi mai inchis, de 27mm.

Acest lucru se poate observa si in exemplele de mai jos:

Exemplul 1:



Camera foto: Nikon D700
Tip senzor: Full-frame
Megapixel: 12.1 mpix
Obiectiv: Nikkor AF-S 50mm f/1.4 G
Focala: 50mm
Apertura: 1.4
Timp de expunere: 1/200
ISO: 200
Compensare de expunere: +0.7 trepte

Exemplul 2:



Camera foto: Nikon D5000
Tip senzor: APS-C
Megapixeli: 12.3 mpix
Obiectiv: Nikkor AF-S 50mm f/1.4 G
Focala: 50mm (75mm - echivalent 35mm)
Apertura: 1.4
Timp de expunere: 1/320
ISO: 200
Compensare de expunere: +0.3 trepte

Se vad clare diferentele dintre cele doua poze, facute din acelasi punct de stationare.

In timp ce cu un senzor tip Full-Frame am acoperit o zona mai larga, cu un senzor tip APS-C, unghiul de acoperire a fost mai mic, desi am folosit acelasi obiectiv. Am facut inmultirea focalei cu multiplicatorul ("factorul de crop") si astfel am aflat care este focala reala pe care aparatul meu digital tip APS-C o foloseste cand fotografiez.

Dar ce inseamna acel "echivalent 35mm"?

Asa cum exista anumite scale, pentru masurare diferitelor valori (Richter, Newton, gram), asa exista si acest "echivalent 35mm". 35mm se refera la inaltimea peliculei argentice (a filmului clasic).


Astfel, camerele tip Leica au inaltimea rolei de film de 35mm. Iar acestea sunt luate drept "standard" in domeniu cand vine vorba de focala obiectivelor, astfel incat un profesionist va stii intotdeauna ce obiectiv ii trebuie si cu ce plaja focala inscrisa pe acesta pentru a-si realiza fotografiile dorite.

Astfel, se regasesc 3 tipuri de obiective cu plajele focale aferente:

10mm -> 35mm - Superangular (unghi de deschidere mare - bun pentru arhitectura, peisaje).

35 -> 70mm - Obiectiv normal (focala de 50mm este similara cu ceea ce vede ochiul uman)

70 -> 400mm (si mai mult) - Teleobiectiv (unghi mic de cuprindere - bun pentru portret, fashion, fotografie wildlife, sport, etc.)

Ce inseamna insa obiectiv normal?

Pentru camerele tip Leica (format 35mm), obiectivul normal este cel care se apropie de vederea umana. Vederea umana are o deschidere de unghi de 53°. Diagonala filmului de 35mm este de 43.27mm iar asta inseamna o deschidere a unghiului de vizualizare de 53°. Asta inseamna ca focala de 50mm este cea mai apropiata de diagonala filmului, avand si o deschidere a unghiului de vizualizare de 47°.

Care este avantajul Full-Frame fata de APS-C?

In afara diferentelor evidente a unghiului de cuprindere a imaginii, mai sunt si elementele de constructie diferite. Desi au acelasi numar de megapixeli, Nikon D700 este o camera Full-Frame, iar Nikon D5000 este o camera tip APS-C, densitatea de megapixeli pe centimetru patrat. O aglomeratie mai mare de pixeli pe centimetru patrat inseamna zgomot de imagine ridicat la valori ISO mari, inseamna o rezolutie mai slaba in final.

Ganditi-va ca sunteti la fostele reprezentatii date de 23 August si trebuie sa imprastiati 12 milioane de oameni pe un stadion mic, de provincie, iar acestia sa ridice pancartele in acelasi timp (e clar ca se vor lovi si pancartele vor sta una peste cealalta) si aceleasi 12 milioane le-ati pune intr-un camp deschis, unde oamenii se pot desfasura in voie.
Pancartele vor fi perfect aliniate si n-ar mai exista problema aglomerarii.






2 comentarii:

  1. inseamna ca o camera de 12mp si un senzor de 23.2 x 15.4 mm este mai buna fata de una care are 20mp si un senzor de 23.2 x 15.4 mm?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si cand te gandesti ca multi necunoscatori se arunca dupa mp cat mai multi..... Parerea mea e ca senzorul si procesorul sunt cele mai importante argumente in alegerea unui dslr

      Ștergere